‘Slay girl, slay’

beauty-1265517_1920

Door: Joyce Appelman

Perfecte vakantiefoto’s op Instagram, gezellige filmpjes rechtstreeks uit de club op Snapchat en een tsunami van hippe hotspots op Facebook. We willen middels social media maar al te graag met de wereld delen hoe perfect ons leven is. Waarom doen wij dit massaal? En misschien nog belangrijker: wat is de werkelijkheid?

Ik geef toe: ik doe er zelf net zo hard aan mee. Over-de-top-versierde cocktail? Uiteraard eventjes delen op Snapchat. Perfect belichte selfie? Sowieso eerst bewerken in allerlei apps waardoor mijn onderkin onzichtbaar wordt. Dan op Instagram knallen #lifeofamodel. Waarom ik dit doe? Het geeft mij gewoon een enorm goed gevoel als de foto veel likes of positieve reacties krijgt. Noem het waardering.

Niet alleen ik, maar ook miljoenen influencers schetsen dagelijks het perfecte plaatje op social media. Het lijkt alsof zij eindeloos veel energie hebben en ze zien er altijd tiptop uit. Maar wat is de realiteit? Kan een mens eindeloos veel energie hebben? Is het echt zo dat de Kardashians nooit een puist hebben? Ligt #fitgirl Fajah Lourens echt nooit op de bank chips te vreten?

Petrus, beter bekend als Peter de Harder, maakte onlangs een video over de waarheid achter social media. In zijn video wordt goed duidelijk dat het verhaal achter die perfecte foto niet altijd rozengeur en maneschijn is. Model Bella Hadid vertelde laatst in een interview dat zij regelmatig foto’s plaatst van eerdere vakantiebestemmingen waardoor het lijkt alsof zij altijd op vakantie is. En laten we het schandaal van Dotan niet vergeten. Hij maakte afgelopen april wereldbekend fake-accounts te hebben aangemaakt, waardoor het leek alsof hij veel fans had. Sounds unreal. Toch is het de waarheid.

Er is alleen een groot verschil tussen mij en die miljoenen influencers. Helaas heb ik geen privé stylist, is Instagram niet mijn fulltime job en wilt mijn vriend geen 10.000 foto’s maken tot ik dé perfecte heb. Nee. Helaas. Huilen. Stiekem ben ik daar blij mee. Het lijkt mij namelijk enorm vermoeiend om steeds aan dat perfecte plaatje op social media te moeten voldoen. Nee hoor. Laat mij maar af en toe een fleeky foto plaatsen waar duizend filters overheen zitten (tja, die onderkin zal toch echt op een manier weg moeten) in plaats van 24/7 slayen als een #instaqueen.  

Nu heb ik natuurlijk even mijn research gedaan. The New York Times beweert dat 69% van de mensen zich online zo uitslooft om een beter beeld van zichzelf te schetsen. Daarnaast leven wij in een succesmaatschappij. We zijn erop gebrand de ander te laten weten, maar vooral ook te laten zien, hoe goed het met ons gaat en hoe gelukkig we zijn. Want falen is taboe. We worden erop aangekeken als iets niet lukt, of als we geen succes(sen) boeken.

Begrijp mij niet verkeerd: social media vormen een belangrijk communicatiemiddel in onze huidige maatschappij. We voelen ons erdoor verbonden en gehoord. Alleen moet je social media niet altijd even serieus nemen. Zet die roze-bril soms eens af… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s